admin

КЛУБ: 10.04.2018. од 20:30: Разговори о Стеријном позорју и другим темама из културе

Дана 10.04.2018. године са почетком у 20:30х, Директор Стеријиног позорја, др Мирослав Радоњић, у разговору са новинарком недељника “Време” и позоришном критичарком Наташом Гвозденовић говориће о предстојећем Позорју, мисији овог фестивала, домаћем драмском тексту и својим књигама које се баве Стеријом и драмским опусом Виде Огњеновић. Такође ће бити представљен и нови број часописа Куллтура.

Стеријино позорје је установлјено 1956. као стални фестивал националне драме и позоришта такмичарског карактера, у оквиру прославе и обележавања 150-годишњице рођења и 100-годишњице смрти великог српског комедиографа  Јована Стерије Поповића. Од тада Стеријино позорје сваке године организује позоришни фестивал на којем учествују позоришта из земље и иностранства са представама рађеним по текстовима југословенских писаца.

У дефинисању програма и статуса Стеријиног позорја учествовале су најистакнутије личности нашег друштва, културе и уметности. У првом Одбору Стеријиног позорја, који је именовало Градско веће Новог Сада, 29. марта 1956, били су, између осталих, Јосуп Видрар (председник), Иво АндрићМилан БогдановићBranko GavelaВелибор ГлигорићДмитар КјостаровМладен ЛесковацВељко ПетровићДушан ПоповићТомислав ТанхоферРадомир Радујков i Милош Хаџић.

Јован Стерија Поповић (Вршац, 13. јануар 1806 — Вршац, 10. март 1856) био је српски адвокат и књижевник и један од водећих интелектуалаца свога времена. Сматра се оснивачем српске драме. Први је и један од најболјих српских комедиографа. Министар просвете Јован Стерија Поповић донео је 10. маја 1844. године указ, којим је основан  „Музеум сербски” у Београду чиме се сматра оснивачем ове установе. У Стеријиној спомен кући дуго је година било седиште Књижевне општине Вршац.