Uroš Pajić

ВЕЧЕ С’ МАЕСТРОМ у Клубу адвоката, уторак 29.1.2019.

О нашем познатом сликару Милану Коњовићу говоре:
Петар Мраковић, уметник и некадашњи управник Галерије Милан Коњовић у Сомбору
Мр Данило Вуксановић, уметник и програмски директор Галерије Матице српске, аутор изложбе Војвођански Антеј /Мит и траума.

Исте вечери биће представљени цртежи Милана Коњовића (1898 – 1993) из приватних колекција као и неколико радова Данила Вуксановића који се баве митским аспектом нашег познатог уметника. На измаку месеца јануара у коме је пре више од 120 година рођен Милан Коњовић, у светлу јубилеја који је прошле године обележен бројним изложбама, подсетићемо се још једном великог дела чувеног војвођанског и српског сликара.

Предан структури покретачке визије засноване на пробојном и изразито индивидуалном курсу прогресивног тока, Коњовић представља симбиозу неуморног делатника и гласног (најбољег) само-афирматора. Склон самоувереним одбијањима који му приписују различите утицаје, опасан необузданим темпераментом своје личности, уз неуморно понављање судбинских чинилаца који су га одредили и издвојили од других, Милан Коњовић је мислећи и радећи истовремено, трајно обележио сликарски развој наше уметности.