Dusan Belic

Саопштење председника Адвокатске коморе Војводине

У четвртак, 14. октобра, одржани су избори за новосадски Огранак Адвокатске коморе Војводине. Гласање је протекло у најбољем реду, а адвокати су исказали велико интересовање за изборе. Током целог изборног дана чекало се у реду око 30 минута за улазак на бирачко место. Гласало је 893 од укупно 1406 адвоката са бирачким правом. Честитам колеги Добросављеву чија листа делегата је победила са 756 гласова у односу на листу колеге Алексића која је добила 114 гласова. Неважећих листића је било 23.

На овај начин завршени су избори који су значајно повезани са структуром целе Коморе. Драго ми је да је од стране колега исказано велико интересовање за исход избора и за даљи пут којим ће Комора заступати интересе адвоката. Истовремено, указујем да су предизборне кампање у неким деловима биле преко прихватјивих граница наше професионалне организације. На овакав начин могло је да дође до угрожавања друштвеног значаја адвокатуре и угледа наше Коморе. Адвокатска комора није политичка организација, па ни избори не треба да буду такви.

Изборни резултати додатно обавезују и победничку листу. Број изашлих адвоката на изборе указује на заинтересованост колега за рад огранка и Коморе, као и на свест о значају независности наше професије. Позивам све колеге да се укључе у рад Адвокатске коморе Војводине и огранака у њеном саставу. У времену које долази ће нам бити неопходно јединство и широка ангажованост.

Управни одбор Адвокатске коморе Србије је прогласио дводневну обуставу рада за 20. и 21. октобар. Заказана је Конференција свих адвоката Србије за 6. новембар у Београду, а одмах након тога ће бити одржана Скупштина Адвокатске коморе Србије. Позивам вас да се о свему наведеном детаљније упознате са интеренет странама АКС и АКВ, као и да узмете учешће и изнесете свој став о свим актуелним проблемима.

Нови Сад, 18. 10. 2021. године

Председник
Адвокатске коморе Војводине
Владимир Бељански