Dusan Belic

Саопштење о победницима конкурса Гласника Адвокатске коморе Војводине

Уредништво Гласника Адвокатске коморе Војводине обавештава јавност да је на седници уредништва одржаној дана: 25. 2. 2021. године донета одлука о победницима оба конкурса, које је уредништво расписало током претходне године.

На оба конкурса пристигло је укупно 35 радова, од којих је уредништво у разматрање узело 32 рада. У ужи избор ушло је 13 радова. У најужи избор уредништва ушла су 3 рада за награду за најбољи научни рад проистекао из истраживања обављеног на докторским студијама и 4 рада за награду за писану правну реч.

На конкурсу за најбољи научни рад проистекао из истраживања обављеног на докторским студијама одлуком уредништва победио је рад Појам знања као субјективног елемента код кривичног дела злочин против човечности ауторке Оливере Шево. Ауторка је студенткиња докторских студија на Правном факултету Универзитета у Београду и асистенткиња на предмету Међународно кривично право на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци.

На конкурсу за писану правну реч додељене су две прве награде и то за рад под насловом Накнада имовинске штете у нашем праву индустријске својине, ауторке Бојане Спајић. Ауторка је студент докторских судија на Правном факултету Универзитета у Новом Саду; као и за рад под насловом Развој заштите права на брак гарантованог чл. 12. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, ауторке Јоване Војводић. Ауторка је студент докторских студија на Правном факултету Универзитета у Новом Саду.

Истовремено, уредништво саопштава да је заједничком одлуком уредништва, Издавачког савета часописа и Управног одбора Адвокатске коморе Војводине утврђено да награда за најбољи научни рад проистекао из истраживања обављеног на докторским студијама понесе назив Награда „Милорад Ботић“ у сећање на уваженог колегу који је у периоду од 1952. до 1972. године био главни и одговорни уредник нашег часописа и који је допринео обнављању нашег часописа и његовом напретку и унапређењу у дводеценијском периоду (сећање на колегу Ботића које је приредио Мирослав Здјелар можете прочитати одавде).

Истом одлуком утврђено је да награда за писану правну реч понесе назив Награда “Катарина Ленголд Маринковић” у сећање на уважену колегиницу која је била прва жена адвокат уписана у Адвокатску комору Војводине, прва жена секретар коморе и колегиница која је заслужна за очување архиве коморе током Другог светског рата (сећање на колегиницу Ленголд Маринковић које је приредила Тања Арсић можете прочитати одавде).

Сви радови пристигли на конкурсе који су добили две позитивне рецензије биће објављени до краја ове године у нашем часопису, о чему ће аутори бити обавештени појединачно.

Уредништво часописа захваљује се свим учесницима на конкурсима и најављује да ће ускоро бити расписани конкурси за 2021. годину.

У Новом Саду, 1.3.2021. године
Уредништво часописа