Uroš Pajić

САОПШТЕЊЕ КЛУБА ЖЕНА АДВОКАТА „КАТАРИНА ЛЕНГОЛД МАРИНКОВИЋ“ АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ ВОЈВОДИНЕ

Клуб жена адвоката „Катарина Ленголд Маринковић“ Адвокатске коморе Војводине, најоштрије осуђује неадекватну кривично-правну заштиту у случају напада на колегиницу Звјездану Срђеновић Бошњаковић. Наиме, осумњиченима је уместо очекиваног одређивања притвора, одређена мера забране напуштања стана уз примену електронског надзора.

Посебно забрињава што правосудни органи нису препознали да се у овом случају ради о нападу на адвоката, да је у овом случају адвокат жена и то жена која је у поодмаклој трудноћи.

Уколико наше колеге које раде у правосуђу, не препознају тежину оваквог напада, како ће препознати напад и тежину напада на жену која није адвокат и која није у другом стању?

Ово је још један пример неефикасности кривично-правног система, када се ради о заштити жена од насиља, без обзира колико пута је држава покушала кроз законе и подзаконске акте да га унапреди. Уколико изостаје примена, онда све ово остаје само мртво слово на папиру.

Клуб жена адвоката „Катарина Ленголд Маринковић“ пратиће даље ток предмета у вези напада на колегиницу Звјездану Срђеновић Бошњаковић и реаговаће на све даље кораке које буду предузимали правосудни органи.

Клуб жена адвоката „Катарина Ленголд Маринковић“ такође осуђује и напад на колегу Душана Трнинића, за којег је такође изостала адекватна кривично-правна заштита.

У Новом Саду, 04.12.2023.год.

 

Клуб жена адвоката

„Катарина Ленголд Маринковић“

Адвокатске коморе Војводине

Председник Клуба Тања Арсић, адвокат