admin

Саопштење адвокатске коморе Војводине: Полиција и тужилаштво не смеју бити у служби власти

Управни одбор Адвокатске коморе Војводине на електронској седници одржаној 31. 12. 2018. године донео је следећу одлуку:

Адвокатска комора Војводине најоштрије осуђује хапшење новинара Дашка Милиновића и предлог тужилаштва да му буде одређен притвор. Указујемо да је оваквим поступањем повређено право на слободу изражавања и информисања, као и право на слободу и безбедност.У демократски уређеним друштвима треба да буде прихваћена и оштра критика која у односу на јавне личности може да буде и преко уобичајене границе, посебно ако је таква критика проузрокована поступцима или изјавама политичара.

Полиција и тужилаштво не смеју бити у служби актуелне политичке власти, а право на слободну реч треба подстицати а не санкционисати. Овом приликом указујемо и на друге, сличне, негативне појаве које недвосмислено спречавају слободу изражавања и информисања, од физичких напада на новинаре и њихову имовину до спречавања емитовања критичких и сатиричних програма на више медија са националном фреквенцијом. Позивамо надлежне државне институције да реагују и предузму кораке у правцу спречавања оваквих појава.

Председник
Адвокатске коморе Војводине
Владимир Бељански