Dusan Belic

Писмо председника Међународне уније адвоката – подршка украјинским колегама

Поштоване колеге,

Пре три недеље, придружили смо се великом броју чланова међународне заједнице у најоштријој осуди руске инвазије на Украјину и изразили смо страх од неприхватљиве хуманитарне катастрофе коју би то проузроковало за украјински народ.

У овим тешким временима и у духу Међународне уније адвоката (UIA), сада морамо деловати конкретније. Зато апелујем на мобилизацију наших чланова да пруже помоћ, подршку и солидарност коју траже наше украјинске колеге.

Свесни смо да су многи од Вас већ веома ангажовани око подршке нашим украјинским колегама, било у земљи или негде другде. У име UIA, поздрављамо Вашу посвећеност и захваљујемо Вам се. Подстичемо оне од Вас који то још нису учинили да у складу са својим могућностима учествују у овом хуманитарном напору.

Али како?

Током састанка Управног одбора 12. марта, имали смо част да се путем видео-конференције састанемо са нашим колегом, Валентином Гвоздијем (Valentyn Gvozdiy), потпредседником Украјинске националне адвокатске коморе (Ukrainian National Bar Association), која је колективни члан UIA.

Уз велику дозу показане отпорности и храбрости, господин Гвоздиј је објаснио како Украјинска национална адвокатска комора покушава да заштити своје чланове док наставља да пружа правну помоћ грађанима Украјине. Такође је са нама поделио потребе наших украјинских колега и конкретну помоћ која им се може пружити.

Међу жртвама ове хуманитарне катастрофе, неке наше колеге су изгубиле све, а многе наше колегинице са децом су такође морале да напусте земљу, остављајући све иза себе.

UIA ће као и до сада наставити да директно подржава Украјинску националну адвокатску комору и подстиче наше чланове да учине то исто. Стога, ево начина да одмах помогнете нашим колегама:

  1. Директна финансијска подршка за Украјинску адвокатску комору

Финансијска подршка је најједноставнији и најефикаснији начин доприноса. Пре неколико дана, госпођа Лидија Изовитова (Lidiya Izovitova), председница Украјинске националне адвокатске коморе, објавила је позив за донације. Линк за донирање је овде или у прилогу. Украјинска национална адвокатска комора је саставила Надзорни одбор који чине признати чланови струке из различитих региона Украјине, који надгледа управљање овим средствима и гарантује расподелу онима којима је најпотребнија.

  1. Плаћена радна места за младе адвокате

Многе наше младе колеге желе да наставе да раде на даљину где год да се налазе, било у Украјини или негде другде. Изузетно је важно да их подржавамо у обављању њихове професије. Они би били захвални да добију понуде за плаћене позиције, посебно од адвокатских канцеларија које раде у иностранству, где би могли да искористе своје вештине.

Такође, многи од њих би могли да се пријаве на специјализоване програме на страним универзитетима где би могли да имају користи од стипендија. Ако ваша фирма може да понуди плаћену праксу или обуку за младог украјинског адвоката, контактирајте нас.

  1. Професионална подршка женама адвокатима

Неке наше колегинице морале су да побегну из Украјине са својом малолетном децом. Оне се налазе у иностранству без могућности да се баве својом професијом. Тражимо адвокатске фирме које би могле да приме украјинске адвокате и обезбеде им средства за обављање посла у мирном и безбедном професионалном окружењу. Молимо Вас да нас обавестите уколико поседујете могућности за тако нешто.

  1. Практична подршка

Нашим колегама је потребна свака практична помоћ коју можете да пружите, укључујући лекове, основне свакодневне производе и средства за заштиту. На пример, неке адвокатске коморе су прикупиле панцире од полицијских снага у својим земљама како би их послале у Украјину. Молимо вас да нам пошаљете било коју од ваших предложених иницијатива за помоћ користећи приложени образац.

  1. Pro bonoправна помоћ за избеглице

Како бисмо помогли избеглицама да се снађу у правним системима различитих земаља у којима су смештене, замолили смо наше националне представнике у различитим земљама да се повежу са својим адвокатским коморама, како би се укључили у иницијативе које су већ у току. Ми водимо регистар ових иницијатива и можемо вас упутити на најприкладнију особу/организацију.

  1. Склониште

Ако сте у могућности да угостите украјинске избеглице на одређено време, то можете учинити путем канала доступних у вашој земљи. Ако сте посебно заинтересовани да угостите породицу адвоката, можемо да координишемо понуде са Украјинском националном адвокатском комором.

  1. Општа подршка за грађане Украјине

На крају, ако бисте волели да помогнете украјинском становништву на други начин, позивамо вас да одговорите на један или више позива за донације које су покренуле организације које тренутно раде на терену, укључујући:

Колики год да је, Ваш допринос је добродошао!

Молимо Вас да приоритизујете њихове потребе. Молимо Вас да користите приложене формуларе како бисте истакли Ваше предлоге.

Срдачно,

Hervé Chemouli
Председник Међународне уније адвоката