Dusan Belic

БУДУЋНОСТ АДВОКАТУРЕ ЈЕ СВЕТЛА: Разговор Са Џеромом Ротом, председником Међународне уније адвоката у периоду 2019-2020. године

Током првих двадесет година овог века сведоци смо великих промена у погледу светске политике. И даље се настављају насилни покушаји распада влада, али и мирних повлачења, какав је случај са Брегзитом. The Democracy Index показује да постоји много више ауторитарних и хибридних режима као и мањкавих демократија, него демократија у пуном смислу речи. Делује да је демократија у стању повлачења. Који су главни изазови с којима се адвокати данас суочавају у вези са овим питањима?

Џ. Р.: Тачно је да су многи мислили да смо на смени миленијума били, како су то неки називали, на крају историје. Веровало се да су многи стари проблеми двадесетог века, нарочито у погледу аутократије, популизма и национализма, разрешени и да нас неће тровати у новом миленијуму. Није прошло много да бисмо схватили да је такво размишљање погрешно и да се заправо суочавамо са многим истим проблемима али у новом руху, и то се показало као забрињавајуће за адвокате.

Сведоци смо тога да се национализам појављује у различитим облицима, сведоци смо аутократских тенденција, али их сматрамо горим него раније управо због појединих апсеката XXI века, као што су друштвене мреже, које погоршавају неке од ових проблема и отежавају њихово решавање. Као адвокати суочени смо са изазовом да обезбедимо да се видовима аутократије, национализма и популизма, које видимо широм света, не ремети владавина права. То сматрам кључном улогом адвоката.

Ми можемо имати сопствене политичке ставове, ми смо грађани са политичким правима, али као адвокати ми нисмо политични, ми смо заштитници владавине права. То нас понекад води у области које би неки назвали политичким, али наша водиља би требало да буде владавина права и видови владавине права који су важни за адвокате. Ово укључује поделу власти, независно правосуђе, независност коморе, неопходну слободу за обављање делатности без спољног утицаја и друге видове обављања делатности које су у складу са владавином права.

Једна од најзначајнијих мисија МУА је промоција владавине права кроз активности Института за владавину права. Шта је тренутно у фокусу овог Института?

Џ. Р.: Институт је до сада био веома активан, а то се наставља и током мог мандата. Те активности се јављају у неколико облика. Најпре, обука адвоката у областима у којима им она недостаје да би се осигурала владавина права и да би заступали странке. Тренутно организујемо програм обуке у Конгу. Адвокатима у овој земљи је један од задатака одбрана лица која су оптужена за ратне злочине и злочине против човечности, али они немају неопходна сретства нити знања да доследно имплементирају владавину права. Институт се такође активно стара о адвокатима који су оптужени или прогоњени од стране њихових влада само због обављања своје делатности. Наша обавеза је да укажемо на ове случајеве и учинимо их видљивим. Одувек смо бранили независност судства и подржавамо пољско правосуђе које је симбол борбе судија широм света да очувају своју независност. Наставићемо да јавно штитимо адвокате појединце, комору и њену независност, као и правосуђе у целини.

Поменули сте Марш хиљаду одора у Пољској. Уколико се овакви протести одржавају у државама чланицама Европске уније, шта се може очекивати у државама у којима су напади на независност правосуђа експлицитнији?

Џ. Р.: У неким мање развијеним државама постоје мање развијене демократске институције, тако да сведочимо различитим видовима насилних активности извршне власти против независности судија. Они могу бити изразити, као што је доношење едиката, или стварање окружења у којем судије не могу да зараде за живот. Могу бити суптилнији, као што је делегитимизација судија и критика које није у складу са владавином права. Постоје настојања делегитимизације судија путем директних напада. Ови видови суптилнијих напада на независност правосуђа, укључујући критику која је управљена било против личности судије, било против легитимности његовог/њеног положаја, јављају се и у развијеним државама.

Ми се у нашој држави такође суочавамо са непримереним и често незаконитим јавним иступима одређених високих државних званичника који коментаришуу активности судија, јавних тужилаца и адвоката означавајући их као једине кривце за криминал, рецидивизам и опште лоше стање правосудног система. С обзиром на околности, каква је, према Вашем мишљењу, улога адвоката и адвокатске коморе у одбрани судске независности и интегритета?

Џ. Р.: Адвокати у Србији имају одговорност да заштите независност и легитимитет судија у држави и да заштите сопствену независност и легитимитет, као и независност и легитимитет адвокатских комора. Ми као адвокати то чинимо на много начина. Један начин је примером и етичким опхођењем. Адвокати су често међу најискренијим особама, најмање подложни корупцији и поседују завидан интегритет. Када то није случај, постоји значајан проблем са владавином права.

Други начин је путем помоћи при едукацији јавности. Ми имамо предност дугогодишњег образовања и обуке и разумемо аспекте правног система за које не можемо очекивати да су разумљиви и неадвокатима. Када је владавина права угрожена или је у опасности, наша је дужност да јавност буде упућена у ризике и да поседује механизме који су потребни да се она заштити.

Треће, морамо јавно иступати када приметимо да нешто није у складу са владавином права, морамо на то указати и морамо предузети одговарајуће мере у зависности од степена ризика и опасности по наш систем. У одређеним случајевима ћемо само указати на то, а понекад ћемо морати да предузмемо одређене мере које се предузимају широм света, а то су маршеви на улицама, протести, писмена обраћања или жалбе политичким властима у вези са проблемима. Једна од важних улога удружења правника и адвокатских комора широм света је проналажење одговарајућег одговора на кршење владавине права. Адвокати имају много већу способност да буду ефикасни у заштити владавине права уколико поступају заједно окупљени у оквирима удружења правника и адвокатских комора, било да су оне на локалном, државном, федералном, националном или међународном нивоу.

Скоро сте сведочили једној манипулацији концепта владавине права од стране кинеских званичника на Светском адвокатском конгресу у Кини. Које су последице погрешног тумачења овог концепта, нарочито у ауторитарном оквиру?

Џ. Р.: Невезано за ситуацију у Кини, код мене постоји забринутост због тога што је толико једноставно узети фразу као што је владавина права и изокренути њено значење за сопствене потребе. Када то учинимо, фраза губи свој смисао и претвара се у потпуно безначајан концепт. Јер, уколико сматрате да је владавина права концепт по ком људи морају да се повинују законима које доносимо без обзира на процедуру, поступак или друге аспекте за које сматрамо да представљају владавину права, онда се то може применити и на нацистичку Немачку. Могло би се рећи да је Хитлер био велики заговорник владавине права због тога што се старао да закони буду донети и инсистирао је, под претњом смртне казне, да се сви повинују овим законима. То није владавина права. Владавина права подразумева праведно и једнако доношење и поштовање закона на начин који није у вези са личношћу лица коме се суди. Важно је да се лицу обезбеди слободан и независан адвокат који ће га заступати, да се поступак води пред слободним и независним правосуђем. Без овог квалитативног аспекта владавине права, овај концепт губи свој смисао.

Као председник МУА, а и ван своје функције, упознао сам међу кинеским адвокатима неке од најпажљивијих, најинтелигентнијих и најимпресивнијих људи. Топло су ме дочекали на Светском адвокатском конгресу у Кини. Међутим, написао сам говор који сам морао доставити унапред у ком сам објаснио своје виђење владавине права и речено ми је да нећу бити у прилици да одржим говор услед недостатка времена.

Због тога сам сматрао да сам био цензурисан. Потом ми је дозвољено да говорим на много мањем скупу у оквиру Конгреса групи председника адвокатских комора и тамо сам изразио нека своја мишљења. Током мог боравка кинески министар правде је објаснио своје виђење према ком постоји „кинеска“ владавина права која се назива социјалистичком владавином права и која је, према његовим речима, осмишљена да обезбеди напредак и сигурност. Изразио сам своје неслагање са таквим концептом које и сада понављам. Концепт владавине права је непроменљив, он је константан. Уколико се он буде мењао од државе до државе, изгубиће свој смисао.

Било је критика које су биле уперена ка учесницима Конгреса, нарочито од стране невладиних организација.

Џ. Р.: Сматрам да ми морамо учествовати. Кина има 1,4 милијарде становника и тај број расте експоненцијално. У Кини постоји више од 400.000 адвоката, од чега је само у Пекингу 40.000. Они представљају важну групу адвоката који завређују поштовање и са којима сматрам да треба да се повезујемо. Бојкот конгреса не би испунио нашу сврху и био би контрапродуктиван. Поштујем људе који су упутили критике, разумем њихову полазну тачку, разумем њихов став да било који вид учешћа на неки начин служи легитимизацији онога што они сматрају нелегитимним режимом. Али Свекинеска адвокатска комора је чланица МУА и ово је била прилика да се повежемо са једном од наших чланица у вези са питањима која су од значаја за нас.

Најавили сте да ћете предузети мере да повећате учешће судија у раду МУА. Колико је важна сарадња између адвоката и судија у постизању циљева судске независности и поделе власти?

Џ. Р.: Ово је веома интересантно питање о којем сам доста научио и на које сам био усредсређен. У различитим државама се развијају различити односи између адвоката и судија, и по мом мишљењу, без обзира на природу овог односа и без обзира на тензије које су се кроз историју развиле у појединим државама, за разлику од неких других, веома је важно да адвокати сарађују са судијама и да их штите. Судије нису у позицији да то самостално учине због природе њихове делатности и функције коју обављају. Ми покушавамо да повећамо учешће судија у раду наше организације. Судије учествују на нашем конгресу у Гудалахари у октобру.

Такође, у сарадњи са Америчком адвокатском комором (ABA) радимо на програму у оквиру ког ће судије разговарати о проблемима независности на конференцији коју организује ABA. Овакви пројекти су од изузетне важности. Улога адвоката је да заштите правосуђе.

Имате намеру да спроведете иницијативу која је управљена ка повећању разноликости у адвокатској професији. Које групе адвоката су мање привилеговане и које активности имате на уму да побољшате њихов положај у оквиру наше професије?

Џ. Р.: Не можемо имати посебну улогу у оквиру концепта владавине права уколико нисмо отворени за сваког у друштву. Током година, као и друштво у целини, и адвокатска професија је била превише затворена, и на нама је задатак да се постарамо да она буде отворена и приступачна сваком ко има амбицију и жељу да се бави послом којим се ми бавимо. Најпре, питање жена је од изузетног значаја за адвокатску професију широм света. Жене морају имати једнак приступ и као адвокати, и као судије. Импресионирале су ме многе жене које сам упознао док сам био председник МУА. Проводио сам време причајући са адвокатицама, председницама адвокатских комора и судова широм света. Један од пројеката на ком тренутно радим је организација састанка на коме би се председнице адвокатских комора нашле на једном месту и сусреле са младим адвокатицама које ће у њима видети фантастичне узоре. Скоро смо потписали Арбитражну заклетву која подразумева да се приликом разматрања ко ће бити арбитар или заступник у арбитражи узме у обзир макар једна жена, а по могућству и више њих. Међународна арбитража, која је очигледно област у развоју, је нажалост дуго година област у којој доминирају мушкарци и, без обзира који су разлози постојали за то у прошлости, време је да се то промени. Тренутне бројке нису прихватљиве. Мора постојати веће учешће жена у међународној арбитражи да би она задржала свој легитимитет.

У САД, на пример, посвећени смо повећању учешћа наше латино и афро-америчке заједнице у адвокатској професији. Мања заступљеност мањинских група варира од државе до државе, али било која група која је искључена заслужује нашу подршку. Не би требало да постоје ограничења заснована на етничкој или класној припадности. Веома смо активни у оквиру МУА у промовисању ЛГБТ адвоката и то је још једна од група која је учинила невероватан напредак широм света.

Да ли постоје неке активности у оквиру МУА посвећене младим адвокатима?

Џ. Р.: Веома смо посвећени нашим младим адвокатима. Свако удружење мора да води рачуна да у својој сржи има младе адвокате. Они доносе веома важно гледиште. Ми у МУА имамо младе адвокате у свим нашим комисијама, националним комитетима, а такође имамо и Мрежу младих адвоката која се састаје на нашем годишњем конгресу.

Оно због чега сам највише узбуђен је наш Програм менторства који ће омогућити да се наши млади адвокати повезују са менторима који су искуснији адвокати а који ће помоћи том младом адвокату да се пробије у међународну сферу. Имамо такође и веома близак однос са Међународним удружењем младих адвоката (AIJA). Тражимо начине да сарађујемо и заједно радимо са AIJA на већем броју пројеката.

UIAdvance Network омогућава да адвокатска канцеларија прошири своје присуство на глобалној сцени и дође у контакт са клијентима широм света. Које су главне предности оваквог умрежавања?

Џ. Р.: UIAdvance је нови пројекат који је отпочео пре око годину и по дана и посвећен је клијентима наших адвокатских канцеларија. Он омогућује да се адвокатска канцеларија блиско повеже са око 20–25 канцеларија из целог света, а састанци се одржавају два пута годишње. Помажемо једни другима у међусобној промоцији али и учимо једни од других. Једна од тема на коју смо усредсређени је размена информација о нашим члановима са нашим клијентима на обострану корист.

Ове године се одржава и Међународни самит у Сан Франциску под слоганом: „Како избећи губљење у преводу“. Које су главне теме овог самита?

Џ. Р.: Сматрао сам да је потребно организовати овај самит због тога што сарађујем са много адвоката који су запослени у фирмама којима се ставља у задатак да се баве међународним питањима и који се суочавају са посебним изазовима са којима се њихове колеге које се баве домаћим питањима не сусрећу. Често се од њих очекује да ангажују заступника у страној држави или да раде у оквиру страног система, утврђују везу између домаћег и међународног права и проналазе најбоље начине да координишу радом заступника и њихових приступа и да се суочавају са правним културама које су веома другачије. Имамо сјајну поставку говорника међу различитим клијентима али и домаћим и страним адвокатима. Једна од тема самита су и запошљавање, антитруст, интелектуална својина, заштита података и кривично право.

Говори се о томе да ће развој вештачке интелигенције умањити традиционални опсег услуга које пружају адвокати. Поједине правне услуге су се већ појавиле на веб-платформама и само су на један клик од нас. Колико је важно да се адвокати константно прилагођавају и проналазе нове приступе?

Џ. Р.: Вештачка интелигенција је једна од неколико тема о којима се са забринутошћу говори где год да се појавим. То је питање које повезује адвокате широм света. Са моје тачке гледишта то представља шансу али и изазов. Шанса је у томе што постоје аспекти адвокатуре за које једва чекам да буду пренети на вештачку интелигенцију. У САД имамо праксу у којој странке морају да размењују документацију и то данас подразумева разгледање на хиљаде и хиљаде докумената, укључујући и e-mail преписку. То може представљати напоран посао и током година смо пошли од тога да овај посао обављају сами адвокати, до тога да се посебно ангажују адвокати који би тај посао обављали, да би га на крају обављали неадвокати. Оно што сам сазнао је да вештачка интелигенција тај посао може да обави са већом тачношћу него људи и то је оно што адвокатуру чини бољом а бављење правом већим уживањем. Изазов представља утврђивање шта је од преосталог адвокатског посла аутоматизовано, а шта захтева људски приступ који обухвата етичност, процену и креативност. Изазов је у проналаску оних области права у којима је заиста потребно да адвокати буду укључени и оних области које могу бити препуштене вештачкој интелигенцији. Врло сам оптимистичан у нади да ћемо успети да пронађемо и једно и друго.

У контексту свега оног о чему смо говорили, шта је оно што у будућности очекује адвокатску професију?

Џ. Р.: Будућност наше професије је узбудљива због изазова са којима се суочавамо. Адвокати играју веома важну улогу у старању да се свет врати у колосек и да се суочимо са неким проблемима из XX века који су се проширили на XXI век. Постоји толико узбудљивог посла који нас очекује у овој области. У исто време мислим да постоји толико много нових проблема који настају због технологије и услед глобализације.

Сваки пут кад помислимо да смо дали одговоре на сва питања, појави се неко ново. Када размислимо о томе, нема много професија у којима је то случај, где можете очекивати да ће нешто бити у потпуности другачије, до тада непостојеће, нови низ чињеница, нови правни проблем, нешто што ће вас заиста подстаћи да проведете одређено време у размишљању. Наша је привилегија што обављамо делатност у оквиру ове професије и овакви изазови чине будућност веома светлом. Из тог разлога видим велики ентузијазам, узбуђеност и одлучност међу младим адвокатима које сам упознао.

Разговор водио

Јован Скенџић, адвокат у Новом Саду