Uroš Pajić

VEČE S’ MAESTROM u Klubu advokata, utorak 29.1.2019.

O našem poznatom slikaru Milanu Konjoviću govore:
Petar Mraković, umetnik i nekadašnji upravnik Galerije Milan Konjović u Somboru
Mr Danilo Vuksanović, umetnik i programski direktor Galerije Matice srpske, autor izložbe Vojvođanski Antej /Mit i trauma.

Iste večeri biće predstavljeni crteži Milana Konjovića (1898 – 1993) iz privatnih kolekcija kao i nekoliko radova Danila Vuksanovića koji se bave mitskim aspektom našeg poznatog umetnika. Na izmaku meseca januara u kome je pre više od 120 godina rođen Milan Konjović, u svetlu jubileja koji je prošle godine obeležen brojnim izložbama, podsetićemo se još jednom velikog dela čuvenog vojvođanskog i srpskog slikara.

Predan strukturi pokretačke vizije zasnovane na probojnom i izrazito individualnom kursu progresivnog toka, Konjović predstavlja simbiozu neumornog delatnika i glasnog (najboljeg) samo-afirmatora. Sklon samouverenim odbijanjima koji mu pripisuju različite uticaje, opasan neobuzdanim temperamentom svoje ličnosti, uz neumorno ponavljanje sudbinskih činilaca koji su ga odredili i izdvojili od drugih, Milan Konjović je misleći i radeći istovremeno, trajno obeležio slikarski razvoj naše umetnosti.