admin

Stavovi i zaključci 1. decembra 2006.

Na sednici Upravnog odbora Advokatske komore Vojvodine održanoj 1. decembra 2006. godine u Novom Sadu, usvojeni su sledeći:

STAVOVI I ZAKLJUČCI

  1. Odredbe novog Ustava o načinu izbora i sastavu Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca ne pružaju garancije da će prvo telo biti nezavisno i samostalno, a drugo samostalno u svom radu.
  2. Način na koji je Ustavom rešeno pitanje izbora sudija i javnih tužilaca, ne predstavlja odgovarajući put da se stanje u pravosuđu popravi. Iako ponovni izbor svih sudija pruža mogućnost da se poverenje ukaže samo onima koji su pokazali dovoljan nivo stručnosti i savesnosti, preti velika opasnost da se, u periodu do izbora, postojeće sudije izlože ucenama i dovedu u podređeni položaj, a da političke stranke iskoriste priliku za širenje svog uticaja.
  3. Za svaku je osudu postupak Narodne skupštine, koja na proglašenje novog Ustava, iako se mesta našlo za čitav niz javnih ličnosti, nije poziv uputila ni predsedniku Advokatske komore Srbije, ni predsednicima advokatskih komora u Republici. Ovakav gest predstavlja nedopustivo omalovažavanja profesije kojoj su poverena javna ovlašćenja, koja je postala ustavna kategorija i bez koje je nemoguće zamisliti pravnu državu.
  4. U nekoliko svojih odluka Ustavni sud Srbije ignorisao je međunarodne pravne akte i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava o advokaturi i pokazao potpuno nerazumevanje za pravni položaj advokature i autonomiju advokatskih komora. Zbog toga sudije iz sadašnjeg sastava Ustavnog suda ne bi trebalo da budu birane u novi Ustavi sud.
  5. Upravni odbor izražava zabrinutost zbog izuzetnog i neopravdanog kašnjenja u donošenju novog Zakona o advokaturi, novog Zakona o pravosudnom ispitu i Zakona o notarima. Takođe, ukazuje na potrebu hitne reorganizacije Pravosudnog centra, koji nije uspeo da uspostavi odgovarajuću saradnju sa ovom advokatskom komorom i savlada probleme u edukaciji i izdavanju sertifikata za zastupanje maloletnih lica.