Uroš Pajić

SAOPŠTENJE KLUBA ŽENA ADVOKATA „KATARINA LENGOLD MARINKOVIĆ“ ADVOKATSKE KOMORE VOJVODINE

Klub žena advokata „Katarina Lengold Marinković“ Advokatske komore Vojvodine, najoštrije osuđuje neadekvatnu krivično-pravnu zaštitu u slučaju napada na koleginicu Zvjezdanu Srđenović Bošnjaković. Naime, osumnjičenima je umesto očekivanog određivanja pritvora, određena mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora.

Posebno zabrinjava što pravosudni organi nisu prepoznali da se u ovom slučaju radi o napadu na advokata, da je u ovom slučaju advokat žena i to žena koja je u poodmakloj trudnoći.

Ukoliko naše kolege koje rade u pravosuđu, ne prepoznaju težinu ovakvog napada, kako će prepoznati napad i težinu napada na ženu koja nije advokat i koja nije u drugom stanju?

Ovo je još jedan primer neefikasnosti krivično-pravnog sistema, kada se radi o zaštiti žena od nasilja, bez obzira koliko puta je država pokušala kroz zakone i podzakonske akte da ga unapredi. Ukoliko izostaje primena, onda sve ovo ostaje samo mrtvo slovo na papiru.

Klub žena advokata „Katarina Lengold Marinković“ pratiće dalje tok predmeta u vezi napada na koleginicu Zvjezdanu Srđenović Bošnjaković i reagovaće na sve dalje korake koje budu preduzimali pravosudni organi.

Klub žena advokata „Katarina Lengold Marinković“ takođe osuđuje i napad na kolegu Dušana Trninića, za kojeg je takođe izostala adekvatna krivično-pravna zaštita.

U Novom Sadu, 04.12.2023.god.

 

Klub žena advokata

„Katarina Lengold Marinković“

Advokatske komore Vojvodine

Predsednik Kluba Tanja Arsić, advokat