admin

KLUB: 10.04.2018. od 20:30: Razgovori o Sterijnom pozorju i drugim temama iz kulture

Dana 10.04.2018. godine sa početkom u 20:30h, Direktor Sterijinog pozorja, dr Miroslav Radonjić, u razgovoru sa novinarkom nedeljnika “Vreme” i pozorišnom kritičarkom Natašom Gvozdenović govoriće o predstojećem Pozorju, misiji ovog festivala, domaćem dramskom tekstu i svojim knjigama koje se bave Sterijom i dramskim opusom Vide Ognjenović. Takođe će biti predstavljen i novi broj časopisa Kulltura.

Sterijino pozorje je ustanovljeno 1956. kao stalni festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera, u okviru proslave i obeležavanja 150-godišnjice rođenja i 100-godišnjice smrti velikog srpskog komediografa  Jovana Sterije Popovića. Od tada Sterijino pozorje svake godine organizuje pozorišni festival na kojem učestvuju pozorišta iz zemlje i inostranstva sa predstavama rađenim po tekstovima jugoslovenskih pisaca.

U definisanju programa i statusa Sterijinog pozorja učestvovale su najistaknutije ličnosti našeg društva, kulture i umetnosti. U prvom Odboru Sterijinog pozorja, koji je imenovalo Gradsko veće Novog Sada, 29. marta 1956, bili su, između ostalih, Josup Vidrar (predsednik), Ivo AndrićMilan BogdanovićBranko GavelaVelibor GligorićDmitar KjostarovMladen LeskovacVeljko PetrovićDušan PopovićTomislav TanhoferRadomir Radujkov i Miloš Hadžić.

Jovan Sterija Popović (Vršac, 13. januar 1806 — Vršac, 10. mart 1856) bio je srpski advokat i književnik i jedan od vodećih intelektualaca svoga vremena. Smatra se osnivačem srpske drame. Prvi je i jedan od najboljih srpskih komediografa. Ministar prosvete Jovan Sterija Popović doneo je 10. maja 1844. godine ukaz, kojim je osnovan  „Muzeum serbski” u Beogradu čime se smatra osnivačem ove ustanove. U Sterijinoj spomen kući dugo je godina bilo sedište Književne opštine Vršac.