Dusan Belic

Razgovor: “Književnost i kultura u doba populizma i spektakla” u Klubu AKV

Sreda 24.04.2019. u 20 časova

Gost kluba Gojko Božović, glavni urednik i direktor izdavačke kuće Arhipelag i potpredsednik srpskog PEN centra

Tema razgovora: “Književnost i kultura u doba populizma i spektakla”

Razgovor vodi književni kritičar i pisac Vladimir Kopicl

Gojko Božović pesnik, književni kritičar, esejista, izdavač dobitnih je mnogobrojnih nagrada za poeziju I esejistiku. Njegova dela prevođena su na sve svetske jezike. Pored pisanja bavi se I priređivačkim i uredničkim radom . Kao glavni urednik i direktor izdavačke kuće Arhipelag iz Beograda, objavljivanjem dela najznačajnijih svetskih i domaćih imena književnosti i društvenih nauka znalački se trudi da spase šta se spasti može u srpskoj kulturi iako su uslovi takvi da su mnogi od toga već odavno digli ruke.

Božović (Pljevlja, 1972) je i potpredsednik Srpskog PEN centra, pa i s te pozicije čini sve što može da se obnove argumentovano kritičko mišljenje i kritička reč, koje u ovom društvu opasno počinju da zamiru.

Vladimir Kopicl pesnik, esejista, prevodilac, umetnik , novinar, pozorišni i filmski kritičar, uređivao je nekoliko književnih časopisa (Letopis Matice srpske, Raus/Luči/Los Rauos/Strahlen, TRANS katalog), bio je osnivač selektor i predsednik INFANT-a u Novom Sadu i selektor Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu i Sterijinog pozorja u Novom Sadu.