Dusan Belic

Gost kluba: TEOFIL PANČIĆ, sreda 13.03.2019. u 20 časova

Povodom nagrade Fondacije “Tanja Petrović” za afirmisanje kulture i umetnosti u medijima.

Razgovor vodi NATAŠA GVOZDENOVIĆ, pozorišni kritičar i novinar

Tekstovi Teofila Pančića odavno prevazilaze granice regiona, pa čak i kontinenata, on piše o kulturi i kad piše o politici, kada objašnjava neki fenomen, razobličava nas i otkriva kakvi zaista jesmo. Za Teofila je kultura polazište sa kojeg se svet oko nas posmatra i definiše. “Govori kao što i piše – jasno, direktno, utemeljeno, pametno”, kažu za laureata u Fondaciji.

Fondacija “Tanja Petrović” osnovana je u znak sećanja na prerano preminulu novinarku, urednicu i autorku u redakcijama kulture i izdavačkim kućama. Dosadašnji laureati su Milan Vlajčić, Žikica Simić, Bojana Andrić, Petar Peca Popović i Ivan Medenica.

Nataša Gvozdenović novinarka je i pozorišna kritičarka Prvog programa radija Radiotelevizije Vojvodine. Piše tekstove i pozorišne kritike za časopise i portale koji se bave teatrologijom i teatarskom kritikom u regionu. Drugu godinu zaredom deo je projekta “Kritičarski karavan”, koji je pokrenulo udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije. Članica je i Internacionalnog udruženja pozorišnih kritičara. Završila je studije srpske i uporedne književnosti. Živi u Novom Sadu.