admin

Nezakonito i neetičko postupanje državnih organa i pojedinih advokata

Povodom aktuelnih medijskih napisa o slučajevima zloupotrebe ličnih podataka i uznemiravanja oštećenih lica u slučajevima nastupanja saobraćajnih udesa i drugih štetnih događaja, Advokatska komora Vojvodine obaveštava javnost da najoštrije osuđuje svaki vid nezakonitog i neprofesionalnog postupanja, kako od stane državnih organa, javnih ustanova i drugih pravnih lica, tako i od strane advokata, u postupcima ostvarivanja prava na naknadu štete. Advokatska komora Vojvodine sa pažnjom prati sve prisutniji problem nezakonitog i neetičkog nuđenja usluga posredovanja u predmetima naknade štete, ali i problem zloupotrebe i trgovine ličnim podacima oštećenih građana, kao i nezakonit rad državnih organa u ovakvim predmetima.

Advokatska komora Vojvodine takođe obaveštava javnost da je ovo kompleksno pitanje sastavni deo šireg društvenog problema u oblasti korupcije, ali da će preduzeti sve neophodne radnje iz svoje nadležnosti koje su usmerene na suzbijanje ovakvih štetnih pojava, a koje se eventualno tiču advokature kao dela pravosudnog sistema. Imajući u vidu navedeno, Advokatska komora Vojvodine poziva sva zainteresovana lica i institucije društva da zajedno rade na rešenju problema koji nanose štetu kako pravima i interesima oštećenih građana, tako i interesima advokature, kao samostalne i nezavisne službe pružanja pravne pomoći.

Advokatska komora Vojvodine upozorava javnost i svoje članstvo, da se u slučajevima nuđenja usluga u posredovanju i neetičkog pružanja pravne pomoći često stiču elementi krivičnih dela, kako iz oblasti zaštite podataka o ličnosti, tako i iz grupe tzv. koruptivnih krivičnih dela. Svojim sudelovanjem u ovakvim slučajevima, stranke na sebe preuzimaju rizik da im bude pružena neadekvatna pravna pomoć usled koje trpe štetu, a takođe se izlažu mogućnosti čestih zloupotreba.

Pozivamo sve građane koji se u budućnosti budu eventualno susretali sa ovakvim ili sličnim problemima da Advokatskoj komori Vojvodine slobodno prijave svaki slučaj uznemiravanja, ukoliko bi takvo uznemiravanje imalo posredne ili neposredne veze sa bilo kojim advokatom ili tzv. “agencijama za nadoknadu štete” koje svojim radom vrše krivično deo nadripisarstva, a kako bi se blagovremeno preduzele adekvatne mere u cilju zaštite prava građana.

Smatramo da je u zajedničkom interesu svih da se promovišu i afirmišu profesionalni i zakoniti obrasci ponašanja, uz istovremeno iskorenjivanje pojava koje nanose štetu, kako ugledu same advokature, tako i opštem interesu svih građana.

5 коментара

 1. adv.Srbislav Spajić says:

  To je svakodnevna pojava već više od 10 god.
  U roku od 24 časa od saobraćajne nezgode u kojoj je neko lice povređeno,nakućnu adresu povređenog stiže pismena ponuda za pisredovanje u naknadi štete sa ponudom i uslovima.
  Sama ta činjenica nije ništa naročito u odnosu na način saznanja o nesrćnom događaju.
  Ko je taj koji distribuira taj podatak takvim agencijama sa svim podacima relevantnim za naknadu štete?
  To je najveći problem.Kako to otkriti i kako sprečiti iako svi znamo odakle takav podatak može da ” procuri”

 2. Vladimir Adamović says:

  Pre godinu i po dana, usled pada sa oštećenog stepeništa ispred sportskog objekta u Beogradu, doživeo sam prelom ruke koji je ostavio trajne posledice. Preko interneta sam saznao da nadoknadu nematerijalne štete mogu da ostvarim preko jedne agencije iz Novog Sada. S obzirom da sam u ovoj oblasti laik, prvo pitanje koje sam postavio je da li uopšte ima pravnog osnova za pokretanje postupka za nadoknadu nematerijalne štete. Odgovor je bio da itekako ima i da mogu sa sigurnošću da očekujem visoku nadoknadu. Moj kontakt je prosleđen devojci koja agenciju zastupa na teritoriji Beograda (a koja uzgred nije pravne struke). Gospođica je bila veoma ljubazna i uporna u nameri da se sastane samnom, kako bi potpisali ugovor o zastupanju. Predočio sam joj da sam preko svog osiguranja na poslu pokrenuo postupak za nadoknadu štete, na šta mi je odgovorila da to ne utiče na pokretanje postupka protiv pravnog lica kome pripada stepenište i da će nadoknada po ovom osnovu biti daleko veća. Nakon potpisivanja ugovora o zastupanju i davanja punomoćja advokatima, kao i kompletne medicinske i foto dokumentacije, za godinu i po dana agencija mi se ni jednom nije obratila. Nekoliko puta sam ih nazvao, ali mi se najčešće niko nije javljao. Gospođica koja je zastupala agenciju mi je rekla da je ona promenila posao i uputila me da agenciji pošaljem poruku na e-mail. U aprilu ove godine obratio sam im se preko e-maila, sa pitanjima: da li je postupak pokrenut i dokle se stiglo sa tim, koji advokat me zastupa, ko je nadležan za predmetno stepenište i kada slučaj zastareva. Sutradan sam dobio odgovor da slučaj zastareva nakon tri godine, a da ću sve ostale odgovore dobiti u toku te nedelje. Odgovore na ostala pitanja do danas (23. oktobar) nisam dobio, niti mi se bilo ko javlja na telefon kada ih pozovem.
  Ne znam šta stoji iza svega ovoga, a iskreno ne verujem da sam jedina žrtva neprofesionalnog odnosa pomenute agencije, pa me interesuje da li postoji način da se ovakvo ponašanje agencije sankcioniše i da li AKV može nešto da preduzme po tom pitanju. Hvala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *